România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Votați Ciucă! Cel mai supus dintre supuși

Deși ar fi fost mai potrivit cuvântul „slugă” pentru titlu, dacă ne raportăm la utilizarea lui în vremurile boierilor și domnitorilor, acest termen se referă mai degrabă la o persoană care prestează diverse activități pentru stăpân, un om care muncește. Ori personajele de la vârful PNL n-au nimic în comun cu munca. Deci, nu sunt nici măcar slugi, ci doar supuși. Supușii împăratului. Oricât de gol ar fi el. Oricât de aproape îi este inevitabilul sfârșit de mandat. Ei se supun. Mai puțin contează cui. Important este îndoitul coloanei vertebrale până ce creștetul ajunge la podea. De fapt, la PNL, de peste zece ani, se cultivă supușenia. S-a răsplătit și s-a glorificat atât de intens, încât a devenit fundamentală. Organică. Culmea, pentru un partid care se vrea liberal.
În urmă cu patru ani, un telefon fatidic îi deschidea cariera politică a „celui mai curajos dintre liberali”. Probabil peste alți patru, într-un nou demers publicistic, vom afla despre telefonul care i-a închis-o. Telefonul care l-a împins la prezidențiale. Pentru că oricât de bine ar funcționa milităria la vârful PNL, în rest, la firul ierbii, în organizații și în rândul oamenilor, votul refuză să se supună. Probabil aici este fractura uriașă dintre bula lor și realitate. Votul refuză să se supună! Și, după zece ani în care PNL a reușit să plutească strict datorită unor conjuncturi politice și regionale, în cele din urmă, va lua calea tuturor celelalte partide care au trăit strict prin forța liderului și sfânta supușenie a celor din jur. PNȚCD, PDL, PRM, PP-DD, APR și mai putem adăuga.
În urmă cu zece ani, pe vremea când Crin Antonescu pășea țanțoș spre lada de gunoi a istoriei, iar Iohannis era ceea ce visează Ciucă să fie azi, scriam că victoria sasului la prezidențiale  va îngropa dreapta încă o dată. Principalul argument de atunci este și mai evident acum. Dreapta încearcă mereu să se salveze oportunist și fatalist, în ultimul moment, prin tot felul de improvizații și subterfugii. Dreapta refuză să construiască. Partide, oameni, lideri. Le pute PSD, dar nu văd că Ciolacu e pesedist de 30 de ani. Ponta, Dragnea, Dăncilă. Toți erau pesediști cu vechime, trecuți  prin toate etapele politico-administrative ale României. Nici pe Traian Băsescu, cel mai puternic lider postdecembrist de dreapta, nu-l mai văd sau refuză să observe că până la Cotroceni, Băsescu s-a hârșâit prin politica și administrația bucureșteană. Deci, plombe, petice și sfânta supușenie. Față de Iohannis, față de Cîțu, față de Ciucă și față de oricine altcineva le va mai fi livrat. Căci ei nu fac nimic. Așteaptă și se supun. Așteaptă să le pună iarăși cineva victoria în brațe. Iar conjunctura politică să-i aducă la putere. Supușenia să le fie răsplătită. Se îndoiește cineva de metodă? Păi hai să ne uităm la ultimii douăzeci de ani și vom constata că a mers de minune. Va mai funcționa încă o dată? Eu, sincer, sper să nu. Sper ca asemenea practici să fie sancționate dur și fără echivoc de electorat. Și nu din motive subiective, ci pentru că ei încalcă absolut toate regulile care fac o democrație să se consolideze și să funcționeze. Și dacă vrem să nu luăm calea puterilor iliberale din jurul nostru, atunci avem nevoie de partide. Partide puternice, cu oameni politici, cu lideri, cu adversari cu competiții electorale autentice. Fără improvizații de ultim moment, fără blaturi, fără meduze și, cel mai important, fără sfânta supușenie.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Votați Ciucă! Cel mai supus dintre supuși”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *