Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Un proiect în sprijinul românilor din diaspora care trebuie să fie scos din sertare cât mai curând

Ieri, în orașul Leeds din Mara Britanie, o mulțime furioasă, între care și români, a distrus o mașină de poliție și a dat foc unui autobuz. Potrivit reporterilor aflați la fața locului incidentele au fost generate de o decizie a autorităților locale de a prelua cei cinci copii ai unei familii de români care s-au stabilit aici, decizie care survine după ce cel mai mic dintre ei, având numai șapte luni, a fost internat în spital având grave răni la cap. Din datele care au fost făcute publice până acum nu putem să spunem dacă și în ce măsură decizia de a-i lua de lângă părinți pe cei cinci copii a fost întru totul corectă sau nu. De aceea cred că este cazul să readuc în discuție avertizarea pe care a transmis-o, recent, senatorul Titus Corlățean, privind riscurile unor abuzuri la care sunt expuși cetățeni români din partea autorităților din state vest-europene și în special nordice, state puternic secularizate, din cauza apartenenței la lor la biserici creștine. Avertisment dat de un diplomat și om politic recunoscut și respectat pentru implicarea sa fermă în rezolvarea mai multor cazuri de familii de români care au avut de suferit de pe urma abuzurilor, de aceeași factură ca și cel săvârșit în Anglia, abuzuri comise de către autorităților din state din vestul și din nordul Europei. Primele cazuri care îmi vin în minte în această  ordine de idei fiind cele ale familiilor Bodnariuc, Furdui, Samson, cărora autoritățile statelor în care trăiesc le-au luat în mod samavolnic copii invocând fie informații pe care le-au răstălmăcit fie cauze inexistente.

Foarte adevărat, după cum rezultă din informațiile difuzate de către Ministerul Afacerilor Externe, cazul familiei de români trăitori în Leeds nu a fost adus la cunoștința consulatului general al României la Manchester și nici a autorităților locale, de unde putem deduce că respectivi noștri conaționali  fie că nu își cunosc drepturile fie că nu au dorit să facă aceste demersuri. Iar dacă este să judecăm faptele pornind de la declarațiile tatălui copiilor, care amenința că va reveni cu alte asemenea acte necugetate, mă văd nevoit să cred că intervenția autorităților nu mai poate fi considerată un abuz.  Așa încât am serioase îndoieli că sfatul consulului general la Manchester către familia de români și susținătorii lor, de a respecta procedeele legale și indicațiile autorităților, va avea ecoul scontat. În schimb, teamă îmi este că incidentele de ieri ar putea să fie invocate pentru a trece sub tăcere preluarea abuzivă a copilului de șapte luni de lângă părinți săi sau, lucru mai grav, pentru clasarea cazului de o manieră convenabilă celor care a impus măsura. Supoziție rezonabilă căreia trebuie să îi adăugăm riscul ca protestele, de această dată pașnice și civilizate, ale altor părinți români care ar mai fi supuși unor asemenea abuzuri de către autoritățile centrale sau locale din țările în care s-au stabilit să fie privite cu mari rezerve și să nu beneficieze de susținere atât din partea autorităților cât și din partea opiniei publice.

Concurs nedorit de împrejurări care  readuce în actualitate inițiativa senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului României privind crearea unei structuri specializate, integrată instituțional la București, care să gestioneze cazurile de abuz comise de către autorități din străinătate asupra cetățenilor români. Asta în condițiile în care cetățenii români stabiliți în străinătate își cunosc bine drepturile și, totodată, își respectă îndatoririle. Inițiativă salutară de instituire a acestei structuri interguvernamentale(coordonată de MAE), pe care Titus Corlățean a lansat-o încă în perioada cabinetului Cioloș, dar care s-a lovit de opacitatea și de indiferența guvernanților.  Pentru ca, ulterior, ea să fie preluată de către guvernul de coaliție dar, din păcate, a fost pusă în aplicare ,,într-o formulă diluată’’(caracterizarea îi aparține senatorului Titus Corlățean), ceea ce a făcut-o nefuncțională.  La fel de adevărat fiind și faptul că nici actuala conducere a ministerului nu a dat semne că ar interesa-o!

Să fie, atunci, cazul familiei de români din Leeds, de la care au pornit incidentele de ieri, semnalul că trebuie ca propunerea senatorului Titus Corlățean să fie scoasă din sertare și pusă în aplicare așa cum a fost ea gândită? Sau această sarcină va fi pasată guvernului care va rezulta după viitoarele alegeri parlamentare, așa cum cu amară ironie anticipează domnia sa? Sincer vorbind, nu m-aș hazarda să dau un pronostic, dar nici nu pot să nu îmi aduc aminte dictonul care ne învață că pesimistul este un optimist bine informat…

                          


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Un proiect în sprijinul românilor din diaspora care trebuie să fie scos din sertare cât mai curând”

  • “Diasporă“ înseamnă altceva. Românii plecați din România sunt niște banali emigranți care au preferat să se facă francezi, americani, suedezi, italieni, britanici etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *