România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Profesorul Corneliu Bîrsan ne va iubi din ceruri

Parcă a fost ieri… În toamna din urmă, am pășit iarăși în pântecul rodnic al  Facultății de Drept din București, acolo unde, cândva… Dar nu  despre mine e vorba ! În sala „Stoicescu”, dascălul meu de odinioară, Corneliu Bîrsan, își sărbătorea cei 80 de ani de viață.

Îl strâng în brațe și îl simt la fel de fragil pe dinăuntru  ca-ntotdeauna. Un suflet imens, deschis, cald și frumos ca un soare de iunie. Îi  dăruiesc cartea ce abia mi-a apărut, Macină viața, macină… Doamne, ce se mai potrivește reîntâlnirii noastre! Lăcrimăm amândoi, profesor și student.

La final, sărbătoritul   ni s-a mărturisit efervescent, fără să intuim că va fi ultima sa apariție publică. Premonitoriu, mi-am dat seama apoi. Fiindcă versurile recitate cu atâta patos au reprezentat, de fapt, mesajul testamentar al OMULUI aflat la asfințit…

„Dar mie îmi sunt sorocite,
pesemne, plecări mai dramatice.
Mi-e dat să mă smulg din priveliști
cu sufletul nepregătit,
cum dat mi-e să plec din iubire
când încă mai am de iubit…”
[1]

„Mai am de iubit! Mai am de iubit!  Mai am de iubit! ”repetă cât să ne ferfenițească inimile chircite de frigul vremurilor hapsâne de acum… „Și  noi vă iubim, domnule Profesor ! Și vă mulțumim pentru tot !” îi strigăm în cor, studenții de ieri, de azi, de-a pururea…

Și i-am urat mulți ani, și l-am cinstit pe Cel de Sus că a săvârșit un miracol readucându-l printre noi pe încercatul însămânțător de entuziasme juvenile. Să nu uităm ticăloasa „făcătură penală” având-o ca victimă pe soția dumnealui, mârșăvie care le-a năruit amândurora sănătatea și tihna senectuții!

Atunci, am scris un text ce se voia o fixare în cuvinte a emoționantului eveniment. A doua sau a treia zi de la  publicare, minunatul  dascăl mi-a trimis două mesaje …

„Dragul  nostru,

ne-ai făcut o zi mai frumoasă la Viena ! Acum am închinat un pahar de vin… austriac întru sănătatea mata ! Să faci și de acum încolo bucurie și liniște neliniștită  sufletelor oamenilor!

Doamne, Mariane, e atât  de frumos și atât  de real ce ai scris despre  revederea noastră! E adevărat că-i mult prea mult, dar rămâne ! Doamne ajută!”

Și i-am promis că-i voi respecta  povața  cât  mă vor ține puterile,  și i-am spus încă o dată că îl  iubesc !

La toate astea mă gândesc în clipa ce mi-o doream amânată sine die, în fața sicriului expus în holul de la intrarea în facultatea al cărei simbol – nu singurul – a figurat decenii de-a rândul. Un simbol al competenței profesionale și morale, al dăruirii și consecvenței, al prieteniei și generozității, al  harului pogorât  de la  divinitate.

„Mai am de iubit! Mai am de iubit! Mai am de iubit!” l-am auzit pe abia plecatul la El și vocea sa răscolitoare a  răsunat  în întreg spațiul academic. Cu fiecare Magistru care ne părăsește, murim,, puțin câte puțin, și noi, cei modelați în oglinda lor…

Domnul să vă aibă în pace și să ne revedem în amfiteatrul ceresc, Dumneavoastră la catedră, iar eu în bancă !

 

[1] Nina Cassian,  Voiam să rămân în septembrie


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Profesorul Corneliu Bîrsan ne va iubi din ceruri”

  • După Paști l-am întâlnit, întâmplător, într-o sală de așteptare. Ieșisem dintr-un cabinet medical și mi s-a părut că-l văd. Stătea în picioare, lângă perete, cu mâinile la spate. Elegant și stingher, părea absent, întors spre ceva din interiorul lui. M-am apropiat. Nu mă înșelasem: era el, Profesorul. M-am bucurat să-l revăd! Salutul meu l-a scos din starea de meditație. L-am lăsat zâmbitor și destins.
    Undeva, prin iunie-iulie, i-am revăzut pe soții Bîrsan pe stradă. Era foarte cald și aglomerat. I-am observat de la distanță. M-a îngrozit schimbarea care se petrecuse cu Profesorul. Parcă era tata înainte să moară. Soția îl ținea protector de mână și îl trăgea cu blândețe după ea, căutând să scape din îmbulzeală. Arătau ca scoși din cutie, dar emanau tristețe. N-am îndrăznit să-i tulbur. Mi se rupea inima privindu-i! Oamenii ăștia fuseseră aruncați în groapa cu lei. Au ieșit ei la suprafață, dar calvarul le-a otrăvit sufletele. „Două jucării stricate merg ținându-se de mână.” Și, tot uitându-mă în urma lor, am ghicit că cei doi erau unul.
    A fost profesionistul prin excelență. Și, mai mult, un OM.
    Dumnezeu să-l odihnească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *