Liderii europeni au căzut de acord ca Ursula von der Leyen să primească un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene

Oficializarea Bisericii după 1989

Ținută deoparte în anii comunismului, nu însă și hăituită, Biserica Ortodoxă Română și-a primit locul de frunte în viața publică, meritat de altfel, după decembrie 1989. Marile sărbători creștinești sînt acum consemnate pe larg la Radio și la Televiziune. De la slujbele mai de seamă se fac transmisii în direct. Fețele bisericești au devenit, ca să zic așa, o prezență pe micul ecran. Credința adevărată exclude astfel de momente. Slujba religioasă presupune intimitate, statul în genunchi și ascultatul textului sfînt într-o lumină nu mai mare decît cea a lumînărilor. Cu decenii în urmă, Arghezi se ridica împotriva transmiterii la Radio a slujbei de Înviere:

„Sărbătoarea Învierii din noaptea Paștilor se difuzează anual de către postul București. Tusea domină în tot timpul slujbei și bășicile de automobil de prin-prejurul bisericii, alterînd cu cîte un lătrat de cîine, sînt departe de-a evoca, măcar schematic, ceea ce cunoaștem din slujba Învierii. Și dacă reconstituim din amintire părțile povîrnite și surpate ale ceremoniei pentru un auditoriu străin de slujbă, noaptea Învierii seamănă cu o îmbulzeală de gară și tramvai. Nimic, prin urmare, din toată biserica nu poate fi radiofonic: singure clopotele sînt integral radiofonice, dar clopotele aparțin muzicii”. („Stilul microfonic”, în „Radio și radiofonia”, 25 octombrie 1931)

Ce-ar fi scris el azi, cînd slujba Învierii se transmite nu numai la Radio, dar și la televizor, cu ochiul camerei de luat vederi ațintit din cînd în cînd asupra politicienilor, veniți să-l concureze pe Isus, văzut ca un adversar electoral? De la marginalizare s-a trecut brusc, fără preludiu, la oficializare excesivă. Preoții au luat locul activiștilor de partid de ieri. Puține sînt momentele vieții noastre publice în care să nu-și facă apariția și deja celebrul sobor de preoți. De binecuvîntarea de rigoare se bucură nu numai dezvelirea unui monument, dar și inaugurarea unei fabrici de bere, ba chiar și a unei baterii de artilerie. Marile sărbători religioase transformă programele Radio și TV în nesfîrșite, insuportabile, melancolii apoase. Comentariile făcute de redactori nu diferă cu nimic de cele consacrate, pe vremuri, tot la Radio și la Televiziune, zecilor, sutelor de sărbători comuniste. Același patetism de două parale, vîrît cu seringa în lemnul limbajului. Biserica s-a oficializat, s-a protocolizat. Prin asta, ea s-a lenevit. Preoții s-au transformat în niște funcționari. E normal, pe acest fond, ca sectele să prolifereze. Sînt vremuri de mare descumpănire morală. Prin ceața la care-i obligă tranziția, oamenii au nevoie de o lumină în depărtare. Aceasta nu poate fi pusă în fața lor decît de către Biserică. Numai că Biserica și-a această misiune. Preoții se înghesuie să fie dați la televizor, în loc s-o ia pe jos, ca Isus Christos, prin cătune și orășele, pe străzi și uliți, pentru a alina ici o durere, pentru a spori colo o așchie de credință, pentru a oferi peste tot o cîrmă. De aceea, atît mustrările, cît și îndemnurile lui Arghezi de acum cîteva decenii sînt cum nu se poate mai valabile și pentru preoții de azi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Oficializarea Bisericii după 1989”

  • „nu însă și hăituită”
    .
    Nu au fost preoti la inchisoare?
    Nu au fost daramate biserici si ar fi fost daramate mai multe daca nu am fi avut cativa intelectuali cu coloana vertebrala?

    • PS: Sa ridice mana sus oricine a lucrat pentru pcr sau a avut o functie, macar de sef de birou sau de director adjunct de gradinita, si s-a cununat religios?

  • cita vreme biserica se manifesta ca un sunet de fond …e n regula.
    important e că el sa existe și să devină bun-simt …și asta se și întâmplă …cu sunetul

    cine dorește exprimări mai apăsate ..are unde cauta, are unde găsi.-

    biserica e la tv, pe rețelele sociale, etc?
    sa fie. unde e poporul acolo sa fie și ea.
    însă unde e ea acolo va fi și poporul, prin urmare treaba bisericii, pe vremurile astea, e sa propovăduiască armonia cu Natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *