Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Mihail Sadoveanu despre Vikingi

Am citit și recitit de mai multe ori capodopera lui Sadoveanu, Creanga de aur. Cartea a fost punctul de plecare al unui eseu publicat deja într-una din culegerile mele de texte. La Istanbul fiind, m-am străduit să ajung și pe urmele lui Kessarion Breb de vremea domniței Irina. N-am remarcat niciodată că volumul conține referiri interesante la vikingi, porecliți aici varangi. Culmea e că și cînd am citit despre vikingi nu m-a dus gîndul la Creanga de aur. Iată însă că vikingii îmi ies în cale, acum, la o nouă lectură din Creanga de aur, după multele experiențe de lectură în domeniul vikingilor:

„În domnia Isaurienilor, cei mai de credinţă şi mai ocrotiţi străjeri stăteau varangii. Erau bărbaţi blonzi, cu ochii albaştri, veniţi din ţinuturile îngheţate de la miezul nopţii. Largi în spete, nalţi şi încruntaţi, îşi îndeplineau în tăcere şi cu o rînduială neînduplecată slujba. Coifurile lor conice cu bold în vîrf şi armurile aurite treceau de la părinţi la feciori, nefiind îngăduit să li se strice măsura. Bărbatul care nu putea să umple zalele şi coiful, anume croite pe calupul dinţai, nu era vrednic să fie străjer al împăratului lumii. De asemeni nu era îngăduit varangului să aibă piele întunecată. Muierile lor trebuiau să se străduiască a naşte prunci bălani cu ochii limpezi.

Dar Bizanţul era o prăpastie a desfătărilor, în care se amestecau neamurile, topindu-se. Deci, din vreme în vreme, cînd armurile erau ameninţate de văduvie, unul din căpitani se suia într-o corabie împărătească şi călătorea către columnele lui Iraclie ieşind în oceanul cel mare, apoi cotea pe lîngă ţărmul Galiei şi intra în mările cele care stau mai mult sub negură. Acolo la Dania şi la Scandinavia solul împărăţiei găsea trupurile de care avea nevoie. Între războinicii închinători încă lui Odin, se aflau destui care visau raiul de la miazăzi al împărăţiei greceşti. Aici viaţa era îmbelşugată, ferice şi uşoară. Puteau afla vin dulce şi muieri cu ochi negri. Era aur mult, pe care robii îl vînturau cu lopeţile în haznale. Deci căpitanul îi măsura în înălţime şi-i lua cu el. Cît pluteau pe apă îi învăţa să facă cruce şi să rostească numele lui Isus şi aclamaţiile consacrate. Îi deprindea cum trebuie să steie măreţi şi straşnici în armele lor; să tacă şi să asculte de căpitanii cei bătrîni; să cunoască pe marele Vasilevs după steme şi straie. Îi jurau cu crunt blăstăm să fie mai întîi şi mai întîi credincioşi tagmei lor şi să nu se mire cînd, sub semnele împărăteşti, se arată un obraz nou; căci la Bizanţ este nărav al schimbării liinţilor, dar împăratul rămîne. Cum a căzut unul, se suie în loc altul, luînd de jos hlamida şi punînd-o pe umerii săi, căutînd în sîngele vărsat cununa şi punînd-o pe fruntea sa. Un varang trebuie să i se plece, pînă ce Dumnezeu va rîndui altul în loc. Foarte de samă lucru este să se ştie asta; căci astfel adevăraţii stăpîni de la Palatul Sfînt sînt străjerii varangi. Căpitanul cel cărunt care-şi înălţa fierul cu mîner în chip de cruce, cînd se arăta întru strălucirea ei Vasilisa Irina, avea nume Arnulf. Iar un nepot al lui de frate, cu numele Carol, era căpitanul al doilea. Deci aceste două bărbi, singurele îngăduite între obrazurile rase ale mercenarilor, una înspicată alb şi alta roşcată, au început a se aduna de la o vreme pentru nişte sfaturi de care niciodată n-a putut avea ştiinţă prea înţeleptul Stavrikie. Căci sfaturile varangilor sînt toate şi totdeauna la fel. De obicei tac şi se uită unul la altul; apoi sorb vin din cupe în înghiţituri lungi; după aceea iar tac şi se uită unul la altul. Cînd amurgeşte, unul spune o vorbă; iar celălalt îi răspunde cu altă vorbă după cîntarea a doua a cucoşilor. Între două vorbe ale varangilor, se pot certa şapte părechi de muieri de la Bizanţ şi pot rosti blăsteme asupra Demonilor, unul după altul, cu mare repeziciune de limbă, doisprezece cuvioşi monahi. Pe lîngă asta, nici un romeu, niciodată, n-a putut pricepe una din aceste vorbe. Şi nici sclav străin nu s-a aflat să le înţeleagă. Chiar dacă s-ar fi ostenit să le priceapă cineva, era greu să-şi vîre fruntea în această tăcere a doi varangi care beau vin, căci putea să se prăvălească îndărăt lovit de moarte de un pumn mai greu decît un buzdugan.”

Cînd vedeți filme sau seriale despre Vikingi, amintiți-vă și de Creanga de aur a românului Mihail Sadoveanu!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Mihail Sadoveanu despre Vikingi”

  • Sadoveanu-poezie !

    The song of the Varangian Guest / Sadko , Nikolai Rimski-Korsakov
    https://www.youtube.com/watch?v=lCCvXE7ag78

    Talazul infricosator mugind izbeste stinca
    Si indarat in spume albe se retrage
    Dar sura stinca neclintit domneste
    Asupra neodihnei valurilor marii.

    Din piatr`acelor stinci e osul nostru de Viking
    Si–a singelui obirsie din marea neimblinzita
    Iar gindul , taina negurei plamada
    Din mare izvoditi , noi ne-om intoarce-n mare.

    Maiastra ne e spada si ascutit` sageata
    Dusmanului aducatoare de moarte , fara gres
    Viteaz este poporul intunecatelor tarimuri
    Si mare Odin este , si incruntata marea.

  • Fara a intra în detalii istorico-filologice, vikingii erau cunoscuți slavilor estici și grecilor (bizantinilor) ca varegi. Sunt curios cum o fi ajuns Sadoveanu la forma „varangi” (iz de cronică moldovenească?, am să verific). De amintit că de la acești oameni ai nordului, trecuți – înspre Constantinopol – și prin părtile noastre, ne-au rămas în limba română cuvinte ca „târg” (din „torg”, in limbile scandinave, termen venit pe filiera slava) sau „chiovean”, cu întelesul de „căruțaș”, „negustor” (cu trimitere la varegii din Kiev).

    • Termenul grecesc folosit pentru a descrie garda „pretoriana” de la curtea bizantina era „Tagma ton Varangon”, termenul latin este „Væringiar” si termenul anglo-saxon „Varangian”, in timp ce forma curenta „vareg” din limba romana este un neologism, din frantuzescul „Varegue”. Poate cineva priceput in ale limbii romane doreste sa ajute cu o clarificare in privinta formei folosite in limba romana la inceput de secol XX.

      Altfel, foarte interesanta optiunea Maestrului cu aceasta postare in contextul actual.

  • O faza tare la care ar trebui sa va uiti. Batranul Biden tine un eveniment cu „liderii” NATO (publicat pe canalul Youtube oficial al Casei Albe la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=sm1-iJld5Yc).
    Sunt 2 faze memorabile:
    – O data, daca va uitati pe inregistrare, ca Ciuca (!!!) – cu cravata albastru deschisa – sta direct in spatele lui Biden, iar Iohannis nu este nicaieri
    – Iar la minutul 5:30, Biden il introduce pe Zelensky ca Putin (!!!)
    Astia ne conduc lumea?! 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *