Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

De unde a luat Ion Iliescu sintagma „capitalism de cumetrie”?

Despre om. Mai să cred că nuvela Străinul misterios (peste o sută de pagini din cele 300, cît numără cartea lui Mark Twain, Jurnalul lui Adam și al Evei și alte povestiri) nu se mai termină, atît de searbădă e. Mă dau peste cap să-i ajung la capăt, care e și al cărții. Pe masa de lucru (ca să apelez la un termen livresc, un clișeu de memorii de scriitor) așteaptă volumul 5 din Operele complete ale lui Turgheniev, lăsat de izbeliște după 17 pagini și, mai ales cele două volume de Nuvele și povestiri de Ivan Bunin, abia picate prin curier. Sînt prin definiție împrăștiat. Din cînd în cînd mă apucă revolta pe o asemenea slăbiciune și atunci nu mă las pînă nu împlinesc o treabă începută, deși asta nu mă încîntă deloc. Am luat volumul lui Mark Twain socotind că umorul, ba chiar și satira scriitorului american, vor fi ca un aperitiv pentru textele mele de proză. M-am înșelat. Cu rare excepții, nuvelele și povestirile lui Twain din carte sînt ca apa de izvor. O bei cînd ți-e sete. Cînd nu ți-e sete, te speli cu ea pe picioare.

Străinul misterios se vrea o proză moralizatoare în sprijinul căreia a venit fantasticul. Personajul narator, un băietan din satul austriac Eseldorf, din 1590, îl întîlnește pe Diavol împreună cu alți băieți. E vremea vrăjitoarelor, mai precis a vînătorii de vrăjitoare. Ca și Woland din Moscova de peste cîteva secole, Satan a poposit în mijlocul oamenilor, pentru a le ține o lecție. Viziunea sa despre lume se dezvăluie prin reacția sa cînd îi aude pe băieți comparînd pe omul ticălos cu animalele. Cînd tînărul spune că un act de tortură văzut de el împreună cu Satan într-un popas la o închisoare e „animalic”, Satan îi replică:

„– Ba nu, omenesc. Și nu insulta animalele, fiindcă nu merită o palmă ca asta. Așa e stirpea voastră – continuă el – josnică. Mințiți tot timpul, găsiți virtuți pe care nu le aveți dar le refuzați totdeauna animalelor mai presus de voi, deși numai ele au virtuțile alea cu adevărat. Nici un animal n-a făcut vreodată un act de cruzime. Cruzimea e talentul exclusiv al celor cu simț moral. Cînd un animal provoacă suferință, o face inconștient, nu-i nimic rău în asta, pentru că el nu știe ce-i răul. Și nu provoacă suferință din plăcere. Numai omul face asta, inspirat de simțul moral al lui”.

Despre teoria asta am mai citit. O știu dinainte de a-l citi pe Mark Twain. Și cu toate acestea, în relația mea cu motanul Tzontzy eu îi atribui conștiința actelor sale. Dacă mă zgîrîie cu laba, fără să-i fi făcut nimic, eu cred că a dat expresia unei răutăți șăgalnice.

*

Împrumut. Descriind dezastrul Rusiei postsovietice, cartea de referință Rusia. O scurtă istorie. De la Rusia Kieveană, pînă în prezent, semnată de Christopher Ward și John Thomson, folosește formula „capitalismul de cumetrie” pentru a desemna realitatea din primele zile din Rusia de după Căderea Comunismului, zile în care s-au născut „magnații, finanții și speculanții”, porecliți new russians.

Sintagma, capitalism de cumetrie a fost invocată public însă de Ion Iliescu în interviul acordat mie la Realitatea Tv în anul de grație 2003. Cartea celor doi istorici a apărut în 1985. Ea a fost actualizată succesiv prin nu mai puțin de 9 ediții. Ultima, a IX-a, a fost tipărită în 2021. S-a inspirat Ion Iliescu din această carte? Nu cred. Autorii scriu „ceea ce unii au numit” capitalismul de cumetrie. Asta înseamnă că Ion Iliescu a împrumutat sintagma dintr-o scriere – articol, carte – anterioară lui 2003. Cu toate acestea, sintagma a făcut carieră avînd ca autor pe Ion Iliescu. Cel puțin la noi.

*

Scriam pe 17 iulie 2024. A apărut un USL de Dreapta!

Așadar, lucrurile sunt bătute în cuie. Noul partid își va face apariția sub un nume vechi: PNL. Mie cel puțin, îmi va fi greu să mă obișnuiesc cu un partid nou, alcătuit din două partide, căruia să-i spun ca unuia dintre cele două. Dacă PDL dispare în PNL, lui Traian Băsescu cum o să-i zicem: fost membru al PNL? Dar Petre Roman? Vor muta în Modrogani, sediul noului partid, și portretul lui Ionel Brătianu? Sunt sigur că portretul va fi revendicat și de partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Dar Guță Tătărăscu? Acesta va fi unul dintre înaintașii lui Vasile Blaga? Marele, spectaculosul eveniment va fi constituit totuși din apariția unui nou cuplu de amici: Vasile Blaga și Klaus Iohannis. Pînă peste un an sau doi, noul partid va fi un soi de USL de dreapta: conduceri separate, grupuri parlamentare separate. Ca și în cazul USL, vor fi noi copreședinți, Vasile Blaga și Klaus Iohannis. Din februarie 2011, de cînd s-a înființat USL, pe scena noastră publică a activat un cuplu: Victor Ponta și Crin Antonescu. Cei doi apăreau împreună la Antena 3, se gratulau cu alintarea de amici, luau hotărîri împreună, își spuneau pe numele cel mic. Ce se va întîmpla în cazul noului cuplu? Vor merge cei doi împreună la B1 Tv? Vor ține conferințe de presă comune? Își vor spune pe numele mic: Vasile și Klaus? Se vor proclama cei doi drept amici?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „De unde a luat Ion Iliescu sintagma „capitalism de cumetrie”?”

  • Nu cred ca e un imprumut , ci eventual o redescoperire , rezultata din extragerea chintesentei meandrelor concretului . Suna prea romaneste .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *