Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Vești bune, dăruire de sine și bună dispoziție la un eveniment cu peste 1000 de participanți! București, Aula Magna, Universitatea Politehnica, 16-18 august 2024

„Am văzut că la congres este multă lume și oamenii sunt binevoitori, sunt calzi, sunt atenți unii cu alții, ceea ce cam lipsește în societatea noastră.” (Cora Muntean, redactor-șef cristoiublog.ro)

1 016 a fost prezența maximă la congresul regional al Martorilor lui Iehova din 2024, cu tema „Să anunțăm vestea bună!”, ținut în cadrul încântător al uneia dintre cele mai moderne săli de spectacole din Capitală, Aula Magna a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Despre ce a fost vorba?

Toate discursurile și materialele video au avut legătură cu viața, personalitatea și învățăturile lui Isus Cristos, așa cum rezultă acestea din Biblie. Fiecare zi a avut o tematică diferită, abordând un anumit aspect al veștii bune.

VINERI, tema zilei: „Vestea bună despre o mare bucurie pe care o va avea tot poporul” (Luca 2:10)

  • prima parte a episodului 1 al producției video Viața lui Isus în lumina Evangheliilor
  • dovezi ale acurateței textului celor patru Evanghelii, inclusiv interviuri luate unor erudiți în domeniu, de la universități de prestigiu ale lumii
  • informații interesante despre Israelul din secolul întâi (geografia, animalele, mâncarea, viața de familie, comunitatea, educația, închinarea), menite să ajute auditoriul să se transpună mai ușor în mediul în care a trăit Isus Cristos

SÂMBĂTĂ, tema zilei: „Proclamați zi de zi vestea bună a salvării sale!” (Psalmul 96:2)

  • a doua parte a episodului 1 al producției video Viața lui Isus în lumina Evangheliilor
  • câteva profeții mesianice referitoare la Isus și împlinirea acestora
  • domenii de viață în care vestea bună din Biblie îi poate ajuta pe oameni să învingă unele vești rele

DUMINICĂ, tema zilei: „Și atunci va veni sfârșitul” (Matei 24:14)

  • detalii din viața unor personaje biblice menționate în Evanghelii (Zaharia, Elisabeta, Maria, Iosif, Simeon, Ana, Isus) care îi pot ajuta pe creștinii din prezent să manifeste credință în vestea bună din Biblie
  • câteva motive pentru care milioane de oameni de pe glob se simt în siguranță și sunt încrezători cu privire la viitor, în pofida condițiilor tot mai rele din prezent

Declarații participanți

„Tocmai am văzut un film despre nașterea lui Isus. M-a uimit; mi-a plăcut foarte mult modul de prezentare al poveștii și personajele care interpretează, care sunt naturale.” (Cora Muntean, redactor-șef cristoiublog.ro, interviu acordat Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova la data de 16 august 2024)

„Un aspect care mi-a plăcut a fost faptul că, atât Iosif, cât și Maria, s-au străduit să aibă o relație personală, individuală cu Iehova Dumnezeu și asta au vrut să le-o transmită și copiilor lor, când au avut o familie.” (Mădălina Mureșan, din București)

„Pentru mine, [congresul] este un moment special în fiecare an. … Foloasele pe care le am în urma participării la congres sunt întotdeauna mai mari decât eforturile pe care le fac pentru a participa.” (Estera Baiaram, din București)

Un spirit autentic de dăruire

Într-o lume în care majoritatea se concentrează doar la sine și la ce poate obține mai mult dintr-o anumită situație, este o adevărată gură de aer proaspăt să întâlnești o comunitate axată pe dăruirea de sine și pe facerea de bine pentru semeni. Un principiu fundamental al creștinismului, enunțat de însuși Isus Cristos, este strâns legat de necesitatea intrinsecă a găsirii fericirii: „Este mai multă fericire în a da decât în a primi” (Biblia).

„De asemenea, ceea ce mi-a plăcut este spiritul pe care îl aveți aici. Am văzut că la congres este multă lume și oamenii sunt binevoitori, sunt calzi, sunt atenți unii cu alții, ceea ce cam lipsește în societatea noastră. Și cred că voi sunteți atenți și cu alții, nu doar din cadrul comunității… Nu știu, poate că rolul oricărei religii ăsta este: să aducă pacea, să aducă bucuria oamenilor. Și ar trebui să o facă toată lumea, mai des, pentru că atunci cred că ne-ar fi mai bine tuturor.” (Cora Muntean, redactor-șef cristoiublog.ro, interviu acordat Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova la data de 16 august 2024)

Organizarea congresului de la Aula Magna a pretins implicarea unui număr considerabil de persoane.
Comitetul de organizare și-a început activitatea la începutul anului, cu înființarea a 14 departamente și găsirea unui număr suficient de colaboratori care să se implice din proprie inițiativă și fără a fi remunerați în îndeplinirea tuturor sarcinilor corespunzătoare.

Peste 330 de Martori ai lui Iehova, bărbați și femei, s-au pus la dispoziție în ultimele șase luni, precum și pe durata congresului, pentru a asigura buna desfășurare a evenimentului.

Precedent istoric

În Israelul antic, la Ierusalim erau ținute în fiecare an trei sărbători de sezon, la care tuturor bărbaților evrei li se cerea să fie prezenți. Unii însă își aduceau întreaga familie, așa cum obișnuiau și Iosif cu Maria, la sărbătoarea Paștelui. La fiecare șapte ani, cu ocazia Sărbătorii Colibelor, tot poporul trebuia să meargă la Ierusalim, inclusiv rezidenții de altă naționalitate, pentru a asculta citirea Legii mozaice.

Istoria modernă: peste 100 de ani de congrese

Martorii lui Iehova sunt unul dintre cei mai mari organizatori de congrese din lume, începând de la evenimente locale, cu câteva sute sau mii de participanți, până la congrese internaționale, cu zeci sau sute de mii. În 2024, la nivel global vor avea loc peste 6 000 de congrese regionale.

Câteva date marcante la nivel global

  • 1886 – SUA, Pennsylvania, Allegheny: primul congres, 3 zile
  • 1913 – SUA: congres itinerant, cu trenul, ce a durat mai bine de o lună și a cuprins vestul Statelor
  • Unite și Canada (au fost închiriate garnituri întregi de tren, pentru câteva sute de delegați)
  • 1922 – SUA, Ohio, Cedar Point: congres de 9 zile, ținut în 10 limbi, cu aproximativ 10 000 de delegați
  • 1931 – SUA, Ohio, Columbus: congresul la care a fost adoptat numele de Martorii lui Iehova, discursul principal fiind transmis la nivel global de 163 de stații radio ale Martorilor lui Iehova și de alte 300 de stații radio, cea mai vastă rețea interconectată vreodată în lume
  • 1958 – SUA, New York, Yankee Stadium și Polo Grounds: recordul absolut de asistență, 253 922 de persoane, 123 țări
  • 1963 – congres de 10 săptămâni, în jurul lumii: 583 de Martori ai lui Iehova au participat la congresele din New York, Anglia, Suedia, Germania, Grecia, Liban, Iordania, Israel, Cipru, India, Birmania, Thailanda, Hong Kong, Singapore, Filipine, Indonezia, Australia, Taiwan, Japonia, Noua Zeelandă, Fiji, Coreea, Hawaii și California
  • 2020 – primul congres înregistrat și postat online, în peste 500 de limbi (din cauza pandemiei de Covid-19, congresele cu prezență fizică au fost suspendate în perioada 2020-2022). În unele țări din Africa, programul a fost transmis la posturi de radio și televiziune

Câteva date marcante pentru România

  • 1920 – Județele Cluj și Sălaj: primele două congrese, circa 500 de persoane.
  • 1946 – București, Arenele Romane: primul congres național, circa 15 000 de persoane.
  • 1970 – Pe parcursul anilor ’80, se organizează întruniri de sute de persoane cu ocazia nunților sau înmormântărilor. Se țin mini-congrese în aer liber, deghizate sub formă de picnicuri.
  • 1980 – Negrești-Oaș, județul Satu Mare: Martorii locali se înscriu în Asociația Crescătorilor de Albine și obțin aprobare pentru construirea unei săli din lemn de circa 500 mp, denumită ulterior „Stupina”. La inaugurare participă peste 3 000 de Martori din întreaga țară, ocazie cu care se prezintă multe discursuri biblice, axate pe caracteristicile albinelor.
  • 1990 – Se ține congresul regional, la Brașov și Cluj-Napoca, asistența fiind de peste 36 000 de persoane. Se țin și alte congrese în toată țara, asistența totală fiind de peste 44 000 de persoane (numărul Martorilor era de doar aproximativ 19 000 de persoane).
  • 1996 – Brașov și Cluj-Napoca: congrese speciale, aproape 35 000 de persoane.
  • 2004 – Cluj-Napoca: congres special, circa 24 000 de persoane.
  • 2024 – se țin 29 de congrese regionale, în 15 orașe mari.

Prin amabilitatea Departamentului de informații publice al Martorilor lui Iehova (birouldeinformatiipublice.ro@jw.org)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *